monument

Hagieşti - Marghiloman

COD LMI
IL-II-m-A-14131
JUDEȚ
ADRESĂ
sat HAGIEŞTI; comuna SINEŞTI Str. Bisericii f.n.
LOCALITATE
Hagieşti

FAMILII
ARHITECT
MEȘTERI
FUNCȚIUNE
fără funcțiune actuală
ACCESIBIL
CONTACT
ECHIPA
2013: Leca Irina, Raluca Zaharia; 2014: Raluca Zaharia, Florentina Matache
Conacul Marghiloman de la Hagiești a fost construit, așa cum îl știm astăzi, în a doua jumătate a sec. al XIX-lea, la cererea omului politic Iancu Marghiloman, transformând o mai veche reședință boierească.
 
Prima etapă de construcție corespunde începutului de secol XVII, fiind atribuită familiei Dudescu. Din această perioadă datează construcția pivniței, căreia i s-au suprapus ceva mai tărziu încăperile de la parter, boltite semicilindric. În a doua etapă, de secol XVIII, se amplifică parterul, înglobând încăperile existente și creându-se un model tipic de casă boierească, caracteristic epocii. Cea de-a treia etapă corespunde anilor 1869-1874, când Iancu Marghiloman comandă extinderea vechiului conac după noile modele occidentale la modă în epocă. Casa se amplifică și se supraetajează, se schimbă aspectul exterior, păstrându-se însă intactă planimetria și spațiul interior.
 
După naţionalizare monumentul devine sediu CAP, iar din 1996 intră în administrația Ministerului Culturii. Deși a trecut prin mai multe etape de restaurare, abandonul și lipsa unei funcțiuni permanente în interior, cât și a unui proces sistematic de conservare, l-au adus într-o avansată stare de degradare.
 

Galerie foto

 

Materialele de pe acest site se află sub licența
Creative Commons. Orice material poate fi preluat doar cu precizarea sursei (autor, titlul articolului și link către articolul original) și doar în scopuri necomerciale. Mulțumim.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported License.