Conacul Marghiloman de la Hagiești a fost construit, așa cum îl știm astăzi, în a doua jumătate a sec. al XIX-lea, la cererea omului politic Iancu Marghiloman, transformând o mai veche reședință boierească.
Prima etapă de construcție corespunde începutului de secol XVII, fiind atribuită familiei Dudescu. Din această perioadă datează construcția pivniței, căreia i s-au suprapus ceva mai tărziu încăperile de la parter, boltite semicilindric. În a doua etapă, de secol XVIII, se amplifică parterul, înglobând încăperile existente și creându-se un model tipic de casă boierească, caracteristic epocii. Cea de-a treia etapă corespunde anilor 1869-1874, când Iancu Marghiloman comandă extinderea vechiului conac după noile modele occidentale la modă în epocă. Casa se amplifică și se supraetajează, se schimbă aspectul exterior, păstrându-se însă intactă planimetria și spațiul interior.
După naţionalizare monumentul devine sediu CAP, iar din 1996 intră în administrația Ministerului Culturii. Deși a trecut prin mai multe etape de restaurare, abandonul și lipsa unei funcțiuni permanente în interior, cât și a unui proces sistematic de conservare, l-au adus într-o avansată stare de degradare.